Blik vooruit, ITEQ heeft de toekomst

Geplaatst op 30 november 2020
Delen
Blik vooruit, ITEQ heeft de toekomst

De laatste weken van het jaar vliegen voorbij. We zien in de markt en om ons heen dat Covid-19 een enorme impact heeft (gehad), ook wereldwijd. Voor ITEQ was dit tot op heden een flinke dip in het tweede kwartaal, wat zich gelukkig in het derde en vierde kwartaal weer sterk herstelde met een eindsprint richting het einde van het jaar. Dat maakt het nog steeds onzeker voor de verwachtingen in 2021. Door onze werkwijze van contract manufacturing is er gelukkig een relatief stabiele basis met een gezonde orderportefeuille.

Veranderd dit de lange termijn visie van ITEQ?

De lange termijn visie voor ITEQ blijft dat er steeds meer geautomatiseerd gaat worden op gebied van primaire processen en software pakketten. Daarvoor heb je op kantoor meer plek nodig om mensen een werkplek te bieden en in de fabriek heb je ruimte nodig om machines neer te zetten en zal het aantal medewerkers stabiel blijven. Hierop zijn we met onze huisvesting prima voorbereid. Na de groei in de afgelopen jaren zien wij veel mogelijkheden om op diverse vlakken verder te optimaliseren. Intern worden diverse processen (denk hierbij aan in flow werken, werken met productiecellen, verder integreren van het locatiebeheer, maar ook kleinere batches produceren, optimaliseren van uitbesteden en uiteindelijk leveren) nóg belangrijker het komend jaar.

Voor ITEQ blijft nog steeds de strategische focus op OEM-klanten waarbij meer omzet met relatief minder relaties gerealiseerd zal gaan worden. Maar waar de aandacht voor de klant en haar product absoluut in het middelpunt zal blijven staan nu en op de lange termijn!

ITEQ Engineering als innovatieve drijfveer

Ook in onze lange termijn visie blijft de input van ITEQ Engineering van groot belang. Hierin zien we steeds verdere samenwerking ontstaan met onze relaties om een uiteindelijke win-win situatie te creëren. Door met ITEQ Engineering vroeg met onze klant aan tafel te zitten wordt er een product ontwikkeld welke naast het voldoen aan de wensen en eisen van de klant ook reproduceerbaar is. Iets wat regelmatig in de engineering wordt vergeten. Waarbij gekeken wordt naar de beste productietechniek voor het product, of dit nou in metaal of plastic is maakt in dat geval niet uit.

Een inspirerende werkomgeving

Bij ITEQ wordt meer en meer de focus gelegd op de werving van nieuw vast personeel. De strijd om de beste mensen betekent voor ITEQ dat dit bij wijze van spreken een primair proces is geworden. Voor mensen die van baan willen wisselen: “houdt daarom onze vacatures nauwlettend in de peiling en maak een afspraak voor een gesprek.” Waarom het verkrijgen van vakmensen steeds moeilijker word, en waar wij zelf geen invloed op hebben is dat het imago van de metaal branche van buitenaf niet sexy en aantrekkelijk is. Dit is absoluut niet het vakje waarin ITEQ geplaatst wil worden. Met het moderne onderkomen in Nijkerk, inclusief vooruitstrevend machinepark weten wij een inspirerende werkomgeving te creëren. Daarbij wordt talent gewaardeerd, worden jonge mensen opgeleid en wordt er een unieke kans geboden om de combinatie van ontwerp en productie samen te zien komen.

Zoals bij veel bedrijven waren ook bij ITEQ de geplande investeringen met de komst van Covid-19 uitgesteld. Uiteindelijk zijn er tegen het einde van het jaar toch nog wel de noodzakelijke vervangingsinvesteringen gedaan. Zo wordt voornamelijk de afdeling met betrekking tot het finishen van de producten in een nieuw jasje gestoken. Naast een schroefcompressorinstallatie is er geïnvesteerd in een nieuwe trommel ontbraammachine en in een nieuwe Timesavers ontbraammachine.

In het kader van de klantrelatie wordt er op de achtergrond veel aandacht besteed aan calculeren vanuit 3D-modellen van onze klanten om zo met onze klant samen te werken. Hiervoor wordt geïnvesteerd in een nieuw softwarepakket van Metalheaven. Uiteindelijk is het de bedoeling dat externe engineers straks zelf onze calculatiesoftware kunnen gebruiken om op deze manier hun eigen kostprijs te calculeren en bewaken. En er uiteraard biedt dit ook de mogelijkheid om het verkooptraject verder te automatiseren en integreren tussen ITEQ en haar klant.

Nieuw bij ITEQ: sealing aanbrengen bij (elektronica) behuizingen

Voor uitbreiding van onze werkzaamheden wordt een volledig nieuwe discipline toegevoegd. Een machine waarmee je afdichtingen kan op spuiten uit polyurethaan. Dit is een CNC gestuurde machine waarmee je deuren van behuizingen kan voorzien van een afdichtrubber om ze een bepaalde mate van waterdichtheid te geven. Hiermee weet ITEQ nóg meer waarde voor haar klanten te realiseren in de productie. Denk hierbij voornamelijk aan elektronica behuizingen.

Doorontwikkeling van Breagle TV Liften 2.0

Nadat in 2019 de Breagle TV Liften als eigen product zijn toegevoegd, is op de achtergrond de ontwikkeling hiervan door gegaan. Zo zal in 2021 de TV Liften voorzien worden van een bluetooth aansturing die je met een app vanaf je telefoon kunt bedienen. Ook zijn een tweetal plafondliften ontwikkeld welke nieuwe op de markt gebracht zullen gaan worden. Hierover later meer.. De verkochte aantallen nemen toe en wij zien potentie in de markt van TV liften.

ITEQ Vietnam

Tenslotte heeft Covid-19 ook impact gehad op de groei van ITEQ Vietnam. Waar voor 2020 hoge verwachtingen waren op het gebied van omzetgroei, is dit helaas achter gebleven. Wel zijn er een aantal toekomstige stabiele klanten bij gekomen waarbij een grote potentie in levering aan voornamelijk de Duitse en Amerikaanse markt gerealiseerd gaat worden.

Voor nu wensen wij iedereen een goede gezondheid en fijne feestdagen!
#teamITEQ

Gerelateerd nieuws

ITEQ focust op verdere groei en sluit zich aan bij de WILVO Group

Geplaatst op 17 december 2021

De focus bij ITEQ ligt altijd op groei, samenwerking én resultaat. Aan die groei heeft ITEQ de afgelopen jaren op ongekende wijze gestalte gegeven. Met nieuwe huisvesting in Nijkerk, een hoge mate (...)

Lees verder

Meet #teamITEQ: Martijn Lammers

Geplaatst op 07 december 2021

Inmiddels al 18 (!) jaar werkzaam bij ITEQ. Martijn woont samen met zijn vrouw en 3 kinderen in Amersfoort. Zijn vrije tijd besteed hij aan zijn gezin, vrienden en familie, klussen, motorrijden en (...)

Lees verder

Meet #teamITEQ: Martijn Krimp

Geplaatst op 17 november 2021

Martijn is na zijn studie werktuigbouwkunde gestart als project engineer. Om meer praktijkervaring op te kunnen doen is hij 4 jaar geleden bij ITEQ begonnen als werkvoorbereider. Na nog een kort (...)

Lees verder

Meet #teamITEQ: Jan-Willem Reuser

Geplaatst op 22 oktober 2021

In de 3 jaar als prototypebouwer bij ITEQ Engineering heeft Jan-Willem Reuser al heel veel mooie producten weten te realiseren. In zijn vrije tijd is Jan-Willem meestal druk bezig in zijn eigen (...)

Lees verder

Meet #teamITEQ: Jelle Staal

Geplaatst op 20 september 2021

Vanuit zijn woonplaats in Ede reist Jelle op doordeweekse dagen in slechts 30 minuten naar ITEQ in Nijkerk. Dat doet hij inmiddels alweer 2 jaar en daar heeft Jelle een hoop van de techniek (...)

Lees verder

Meet #teamITEQ: Guido Helder

Geplaatst op 26 augustus 2021

Alweer 8 jaar geleden is Guido Helder bij ITEQ komen werken. Na 2 stages op verschillende afdelingen binnen ITEQ, bleek ITEQ Engineering een goede match. Guido is Mechanical Engineer en daarnaast (...)

Lees verder