Meet #teamITEQ: Irin Boonekamp

Geplaatst op 07 juni 2021
Delen
Meet #teamITEQ: Irin Boonekamp

Irin Boonekamp is op 01-06-2021 met volle enthousiasme gestart binnen #teamITEQ. Irin is gehuwd en vader van twee jongens van 3 en 5 jaar. Sinds de kinderen een echte ‘family man’ geworden. Naast het drukke gezinsleven en het werk sport hij ook graag. Wekelijks indoor boulderen, racefietsen met mooi weer en schaatsen in de winter.

Werken bij ITEQ

Als industrieel product ontwerper van consumentengoederen tot en met industriële producten heeft Irin de productie en assemblage veelal naar het buitenland zien verschuiven. Zeker wanneer het grotere aantallen betreft. Dat in Nederland zowel de productontwikkeling, productie en assemblage op één locatie plaats vindt mogen we gerust zeldzaam noemen. Voor Irin dan ook één van de redenen om bij ITEQ werkzaam te zijn.

Voor mij is het interessant om dicht bij de productie aanwezig te zijn. Ten eerste omdat ik zo van dichtbij ervaar wat wel en niet mogelijk is. Maar bovenal leuk wanneer je het prototype en eerste product in levende leven kan aanschouwen.

Industrieel Design

Irin legt zijn passie voor Industrieel Design als volgt uit: “Voor mij is het de uitdaging producten te ontwerpen waarvan mensen houden het te gebruiken. Daarvoor is het van belang te denken vanuit de gebruikers (transporteur, installateur, eindgebruiker ect). Wat zijn de behoeften van deze groepen? Is het product eenvoudig te installeren, simpel te onderhouden en vanzelfsprekend in gebruik? Een goed ontworpen product ‘design’ verduidelijkt de functionaliteit en verhoogt het gebruiksgemak. Bijvoorbeeld door een bepaalde functie te benadrukken met kleur, licht en materiaalgebruik. Dit is het functionele aspect van design. Daarnaast wordt design gebruikt voor marketingdoeleinden, herkenbaarheid en branding (hier ga ik overigens verder niet op in).”

Een ander interessant aspect is het (onbewuste) emotionele aspect van design. Vaak zonder dat we het doorhebben worden we door een aantrekkelijke vormgeving verleid net iets meer uit te geven. Een goed voorbeeld daarvan zijn de blauwe rollators die we soms nog steeds in het straatbeeld zien (fig.1). Jaren heeft men gedacht dat het slechts een functioneel product is. Namelijk het ondersteunen van het menselijk lichaam tijdens het lopen en staan. En dat de consument geen extra geld over heeft voor een mooi product. Echter toen er mooiere en duurdere rollators op de markt verschenen (fig.2) bleek er een groot marktpotentieel te zijn. Een aantal jaar later hebben we hetzelfde zien gebeuren met de kinderwagens waar je je als ouder, voor dat je het weet, al snel een flink bedrag neer telt omdat je de kleine het beste van het beste wilt geven.

Culturele context design

Het ontwerpen van producten voor een andere cultuur kan knap lastig zijn. In een andere cultuur kunnen andere vorm elementen gewaardeerd worden of ligt de nadruk op andere elementen. In de Duitsland bijvoorbeeld ligt bij vliegtuig commercials de nadruk op de kwaliteit en het goede onderhoud van de vliegtuigen. Je wilt tenslotte niet neerstorten. Anderzijds wordt er in Frankrijk ingespeeld op de prettige ambiance tijdens de vlucht waardoor er meer op de emotie wordt ingespeeld.

Ander voorbeeld: Qua vormelementen zie je in Europa dat veel gebruik wordt gemaakt van strakke lijnen en bolle vormen. En dat terwijl in China juist de hole vormen en scherp uitlopende punten gewaardeerd worden. Dat zie je bijvoorbeeld aan de kop- en achterlichten van meerdere Toyota modellen, welke gelijkenissen vertoont met de Chinese tempels.

Gerelateerd nieuws

Meet #teamITEQ: Jelle Staal

Geplaatst op 20 september 2021

Vanuit zijn woonplaats in Ede reist Jelle op doordeweekse dagen in slechts 30 minuten naar ITEQ in Nijkerk. Dat doet hij inmiddels alweer 2 jaar en daar heeft Jelle een hoop van de techniek (...)

Lees verder

Meet #teamITEQ: Guido Helder

Geplaatst op 26 augustus 2021

Alweer 8 jaar geleden is Guido Helder bij ITEQ komen werken. Na 2 stages op verschillende afdelingen binnen ITEQ, bleek ITEQ Engineering een goede match. Guido is Mechanical Engineer en daarnaast (...)

Lees verder

Meet #teamITEQ: Sander van der Laan

Geplaatst op 16 juli 2021

Inmiddels is Sander alweer 3 jaar werkzaam bij ITEQ, nadat hij medio 2018 zijn afstudeeropdracht succesvol had afgerond. Sander is woonachtig in Amersfoort en in zijn vrije tijd is hij actief bij (...)

Lees verder

Meet #teamITEQ: Lars ten Voorde

Geplaatst op 29 juni 2021

Lars ten Voorde is twee jaar geleden direct na zijn afstudeeropdracht enthousiast begonnen aan zijn carrière bij ITEQ Engineering. Als hij niet werkt is hij vaak samen met vrienden lekker aan het (...)

Lees verder

Creating your ideas into a product prototype

Geplaatst op 28 april 2021

De slogan 'creating your ideas into a product prototype' krijgt nu nóg meer dimensie. Gratis! Bij ITEQ willen we OEM’ers, machinebouwers en productiebedrijven helpen om de drempel naar (...)

Lees verder

Technische hoogstandjes bij ITEQ

Geplaatst op 05 januari 2021

Bron: Vakblad Lastechniek In een eerder artikel, geplubiceerd in Link Magazine, hebben wij gesproken over de samenwerking tussen Erasmus MC en ITEQ in de strijd tegen het coronavirus. Daarop (...)

Lees verder