Meet #teamITEQ: Irin Boonekamp

Geplaatst op 07 juni 2021
Delen
Meet #teamITEQ: Irin Boonekamp

Irin Boonekamp is op 01-06-2021 met volle enthousiasme gestart binnen #teamITEQ. Irin is gehuwd en vader van twee jongens van 3 en 5 jaar. Sinds de kinderen een echte ‘family man’ geworden. Naast het drukke gezinsleven en het werk sport hij ook graag. Wekelijks indoor boulderen, racefietsen met mooi weer en schaatsen in de winter.

Werken bij ITEQ

Als industrieel product ontwerper van consumentengoederen tot en met industriële producten heeft Irin de productie en assemblage veelal naar het buitenland zien verschuiven. Zeker wanneer het grotere aantallen betreft. Dat in Nederland zowel de productontwikkeling, productie en assemblage op één locatie plaats vindt mogen we gerust zeldzaam noemen. Voor Irin dan ook één van de redenen om bij ITEQ werkzaam te zijn.

Voor mij is het interessant om dicht bij de productie aanwezig te zijn. Ten eerste omdat ik zo van dichtbij ervaar wat wel en niet mogelijk is. Maar bovenal leuk wanneer je het prototype en eerste product in levende leven kan aanschouwen.

Industrieel Design

Irin legt zijn passie voor Industrieel Design als volgt uit: “Voor mij is het de uitdaging producten te ontwerpen waarvan mensen houden het te gebruiken. Daarvoor is het van belang te denken vanuit de gebruikers (transporteur, installateur, eindgebruiker ect). Wat zijn de behoeften van deze groepen? Is het product eenvoudig te installeren, simpel te onderhouden en vanzelfsprekend in gebruik? Een goed ontworpen product ‘design’ verduidelijkt de functionaliteit en verhoogt het gebruiksgemak. Bijvoorbeeld door een bepaalde functie te benadrukken met kleur, licht en materiaalgebruik. Dit is het functionele aspect van design. Daarnaast wordt design gebruikt voor marketingdoeleinden, herkenbaarheid en branding (hier ga ik overigens verder niet op in).”

Een ander interessant aspect is het (onbewuste) emotionele aspect van design. Vaak zonder dat we het doorhebben worden we door een aantrekkelijke vormgeving verleid net iets meer uit te geven. Een goed voorbeeld daarvan zijn de blauwe rollators die we soms nog steeds in het straatbeeld zien (fig.1). Jaren heeft men gedacht dat het slechts een functioneel product is. Namelijk het ondersteunen van het menselijk lichaam tijdens het lopen en staan. En dat de consument geen extra geld over heeft voor een mooi product. Echter toen er mooiere en duurdere rollators op de markt verschenen (fig.2) bleek er een groot marktpotentieel te zijn. Een aantal jaar later hebben we hetzelfde zien gebeuren met de kinderwagens waar je je als ouder, voor dat je het weet, al snel een flink bedrag neer telt omdat je de kleine het beste van het beste wilt geven.

Culturele context design

Het ontwerpen van producten voor een andere cultuur kan knap lastig zijn. In een andere cultuur kunnen andere vorm elementen gewaardeerd worden of ligt de nadruk op andere elementen. In de Duitsland bijvoorbeeld ligt bij vliegtuig commercials de nadruk op de kwaliteit en het goede onderhoud van de vliegtuigen. Je wilt tenslotte niet neerstorten. Anderzijds wordt er in Frankrijk ingespeeld op de prettige ambiance tijdens de vlucht waardoor er meer op de emotie wordt ingespeeld.

Ander voorbeeld: Qua vormelementen zie je in Europa dat veel gebruik wordt gemaakt van strakke lijnen en bolle vormen. En dat terwijl in China juist de hole vormen en scherp uitlopende punten gewaardeerd worden. Dat zie je bijvoorbeeld aan de kop- en achterlichten van meerdere Toyota modellen, welke gelijkenissen vertoont met de Chinese tempels.

Gerelateerd nieuws

Meet #teamITEQ: Job Verburg

Geplaatst op 03 oktober 2022

Job Verburg woont in Ermelo en heeft zich onlangs bij #teamITEQ gevoegd. In het dagelijks leven houdt Job ervan om in de natuur te zijn en actief bezig te zijn zoals: hardlopen, mountainbiken of (...)

Lees verder

ITEQ focust op verdere groei en sluit zich aan bij de WILVO Group

Geplaatst op 17 december 2021

De focus bij ITEQ ligt altijd op groei, samenwerking én resultaat. Aan die groei heeft ITEQ de afgelopen jaren op ongekende wijze gestalte gegeven. Met nieuwe huisvesting in Nijkerk, een hoge mate (...)

Lees verder

Meet #teamITEQ: Martijn Lammers

Geplaatst op 07 december 2021

Inmiddels al 18 (!) jaar werkzaam bij ITEQ. Martijn woont samen met zijn vrouw en 3 kinderen in Amersfoort. Zijn vrije tijd besteed hij aan zijn gezin, vrienden en familie, klussen, motorrijden en (...)

Lees verder

Meet #teamITEQ: Martijn Krimp

Geplaatst op 17 november 2021

Martijn is na zijn studie werktuigbouwkunde gestart als project engineer. Om meer praktijkervaring op te kunnen doen is hij 4 jaar geleden bij ITEQ begonnen als werkvoorbereider. Na nog een kort (...)

Lees verder

Meet #teamITEQ: Jan-Willem Reuser

Geplaatst op 22 oktober 2021

In de 3 jaar als prototypebouwer bij ITEQ Engineering heeft Jan-Willem Reuser al heel veel mooie producten weten te realiseren. In zijn vrije tijd is Jan-Willem meestal druk bezig in zijn eigen (...)

Lees verder

Meet #teamITEQ: Jelle Staal

Geplaatst op 20 september 2021

Vanuit zijn woonplaats in Ede reist Jelle op doordeweekse dagen in slechts 30 minuten naar ITEQ in Nijkerk. Dat doet hij inmiddels alweer 2 jaar en daar heeft Jelle een hoop van de techniek (...)

Lees verder