Project uitgelicht: Wings for Aid

Geplaatst op 30 oktober 2019
Delen
Project uitgelicht: Wings for Aid

Het overbruggen van de zogenaamde ‘last mile’ in moeilijk bereikbare rampgebieden is een groot logistiek probleem. Naar schatting hebben 100 miljoen mensen in rampgebieden elk jaar noodhulp nodig, van wie 20 procent slecht wordt bediend. Wings for Aid speelt hierop in met een innovatief afleversysteem bestaande uit onbemande kleine vliegtuigen en slimme technologie waarmee zelflandende dozen noodhulp met grote precisie kunnen landen op anders ontoegankelijke plaatsen.

Het systeem kan worden gebruikt voor rampenbestrijding, maar ook voor de geplande levering van medicijnen in afgelegen gebieden. In 2018 werd het systeem getest in de Dominicaanse Republiek en leverde het 20 kilogram noodhulp per vlucht. Op basis van de positieve resultaten wordt nu gewerkt aan de volgende generatie onbemande vliegtuigen die 120 kilogram per vlucht over een afstand van 250 kilometer kunnen vervoeren en vervolgens terugkeren voor de volgende vlucht. Verdere tests worden uitgevoerd in de zomer van 2019.

In samenwerking met VanBerlo heeft ITEQ Engineering haar bijdrage mogen levering voor de engineering en prototyping van deze belangrijke innovatie in de logistiek van hulpgoederen. Op basis van het door VanBerlo toegeleverd concept frame en mechanisme voor het laad- en lossysteem, heeft ITEQ Engineering met haar team van enthousiaste engineers deze vertaald naar een technisch maakbaar 3D-model. Waarna in een zeer kort tijdsbestek een eerste prototype voor een testopstelling in eigen beheer is gebouwd. Na uitkomsten hiervan en optimalisatie van dit frame en mechanisme in 3D, is de prototypefase verder voortgezet.

Het systeem werkt! In juli 2019 heeft Wings for Aid met succes de vlieg- en valproeven met hun 12,5 m spanwijdte R&D vliegtuigen voltooid.

 

Over Wings for Aid

Wings for Aid is een Nederlandse start-up die humanitaire organisaties helpt om mensen in nood op de meest ontoegankelijke plaatsen te bereiken. Met behulp van automatische vluchten en gepatenteerde zelflandingsboxen biedt Wings for Aid nieuwe mogelijkheden om situaties te overzien, obstakels te overwinnen en noodhulp efficiënt te leveren, precies waar het nodig is. Naast het werken met ITEQ en VanBerlo werkt Wings for Aid ook nauw samen met technische universiteiten, het Nederlandse leger en het Duitse luchtvaartinstituut DLR.

Gerelateerd nieuws

ITEQ focust op verdere groei en sluit zich aan bij de WILVO Group

Geplaatst op 17 december 2021

De focus bij ITEQ ligt altijd op groei, samenwerking én resultaat. Aan die groei heeft ITEQ de afgelopen jaren op ongekende wijze gestalte gegeven. Met nieuwe huisvesting in Nijkerk, een hoge mate (...)

Lees verder

Meet #teamITEQ: Martijn Lammers

Geplaatst op 07 december 2021

Inmiddels al 18 (!) jaar werkzaam bij ITEQ. Martijn woont samen met zijn vrouw en 3 kinderen in Amersfoort. Zijn vrije tijd besteed hij aan zijn gezin, vrienden en familie, klussen, motorrijden en (...)

Lees verder

Meet #teamITEQ: Martijn Krimp

Geplaatst op 17 november 2021

Martijn is na zijn studie werktuigbouwkunde gestart als project engineer. Om meer praktijkervaring op te kunnen doen is hij 4 jaar geleden bij ITEQ begonnen als werkvoorbereider. Na nog een kort (...)

Lees verder

Meet #teamITEQ: Jan-Willem Reuser

Geplaatst op 22 oktober 2021

In de 3 jaar als prototypebouwer bij ITEQ Engineering heeft Jan-Willem Reuser al heel veel mooie producten weten te realiseren. In zijn vrije tijd is Jan-Willem meestal druk bezig in zijn eigen (...)

Lees verder

Meet #teamITEQ: Jelle Staal

Geplaatst op 20 september 2021

Vanuit zijn woonplaats in Ede reist Jelle op doordeweekse dagen in slechts 30 minuten naar ITEQ in Nijkerk. Dat doet hij inmiddels alweer 2 jaar en daar heeft Jelle een hoop van de techniek (...)

Lees verder

Meet #teamITEQ: Guido Helder

Geplaatst op 26 augustus 2021

Alweer 8 jaar geleden is Guido Helder bij ITEQ komen werken. Na 2 stages op verschillende afdelingen binnen ITEQ, bleek ITEQ Engineering een goede match. Guido is Mechanical Engineer en daarnaast (...)

Lees verder