Project uitgelicht: Wings for Aid

Geplaatst op 30 oktober 2019
Delen
Project uitgelicht: Wings for Aid

Het overbruggen van de zogenaamde ‘last mile’ in moeilijk bereikbare rampgebieden is een groot logistiek probleem. Naar schatting hebben 100 miljoen mensen in rampgebieden elk jaar noodhulp nodig, van wie 20 procent slecht wordt bediend. Wings for Aid speelt hierop in met een innovatief afleversysteem bestaande uit onbemande kleine vliegtuigen en slimme technologie waarmee zelflandende dozen noodhulp met grote precisie kunnen landen op anders ontoegankelijke plaatsen.

Het systeem kan worden gebruikt voor rampenbestrijding, maar ook voor de geplande levering van medicijnen in afgelegen gebieden. In 2018 werd het systeem getest in de Dominicaanse Republiek en leverde het 20 kilogram noodhulp per vlucht. Op basis van de positieve resultaten wordt nu gewerkt aan de volgende generatie onbemande vliegtuigen die 120 kilogram per vlucht over een afstand van 250 kilometer kunnen vervoeren en vervolgens terugkeren voor de volgende vlucht. Verdere tests worden uitgevoerd in de zomer van 2019.

In samenwerking met VanBerlo heeft ITEQ Engineering haar bijdrage mogen levering voor de engineering en prototyping van deze belangrijke innovatie in de logistiek van hulpgoederen. Op basis van het door VanBerlo toegeleverd concept frame en mechanisme voor het laad- en lossysteem, heeft ITEQ Engineering met haar team van enthousiaste engineers deze vertaald naar een technisch maakbaar 3D-model. Waarna in een zeer kort tijdsbestek een eerste prototype voor een testopstelling in eigen beheer is gebouwd. Na uitkomsten hiervan en optimalisatie van dit frame en mechanisme in 3D, is de prototypefase verder voortgezet.

Het systeem werkt! In juli 2019 heeft Wings for Aid met succes de vlieg- en valproeven met hun 12,5 m spanwijdte R&D vliegtuigen voltooid.

 

Over Wings for Aid

Wings for Aid is een Nederlandse start-up die humanitaire organisaties helpt om mensen in nood op de meest ontoegankelijke plaatsen te bereiken. Met behulp van automatische vluchten en gepatenteerde zelflandingsboxen biedt Wings for Aid nieuwe mogelijkheden om situaties te overzien, obstakels te overwinnen en noodhulp efficiënt te leveren, precies waar het nodig is. Naast het werken met ITEQ en VanBerlo werkt Wings for Aid ook nauw samen met technische universiteiten, het Nederlandse leger en het Duitse luchtvaartinstituut DLR.

Gerelateerd nieuws

Mai-Nha weeshuis kan rekenen op steun van ITEQ

Geplaatst op 30 oktober 2019

Al sinds ITEQ voet aan wal heeft gezet in Vietnam wordt ook de maatschappelijke betrokkenheid niet onder stoelen of banken geschoven. Zo is Theo Tolboom een aantal jaren geleden in contact gekomen (...)

Lees verder

ITEQ presenteert ILOAD beladingscobot op de Metavak

Geplaatst op 29 augustus 2019

Op 8, 9 en 10 oktober zal ITEQ tijdens de Metavak haar ILOAD beladingscobot presenteren. Samen met Style CNC Machines zal ITEQ haar plaats innemen op het demoplein binnen het segment (...)

Lees verder

Slim construeren van plaatwerk

Geplaatst op 01 maart 2019

Door slim te construeren: Bespaart u materiaal en productie kosten; Verhoogt u de kwaliteit door betere maatvoering, pasvorm, positiebepaling en visueel uiterlijk van het product; (...)

Lees verder

ITEQ is klaar voor 2019 én de toekomst!

Geplaatst op 04 december 2018

Het jaar 2018 zit er weer bijna op Voor ITEQ Industries stond dit jaar in het teken van opstarten na de recente verhuizing eind 2017 van Amersfoort naar Nijkerk. Een verhuizing welke voor de (...)

Lees verder

Project uitgelicht: Moon Trees, de nieuwe innovatie op recreatiegebied!

Geplaatst op 01 oktober 2018

Moon Trees is de nieuwe innovatie op recreatiegebied! Moon Trees is een spannende real life game in het bos, een innovatie waar ook ITEQ trots haar bijdrage aan heeft gedaan. Je speelt tegen (...)

Lees verder

Uitbreiding van de meetkamer met 3D meetarm

Geplaatst op 27 september 2018

3D meetarm Het vereenvoudigen en verder professionaliseren van de kwaliteitscontrole is een belangrijke speerpunt voor de toekomst van ITEQ. Mede daardoor is er onlangs geïnvesteerd in de (...)

Lees verder